Balans Nedir? - Zormak
Hemen Ara Sizi Arayalım

Blog

Balans Nedir?

Balanssızlık denge ve ağırlık terimleriyle doğrudan alakalıdır. Endüstriyel balansı bir rotorda dönme eksenindeki rotorun kütle dağılımı olarak tanımlayabilmek mümkündür. Rotorun dönme rotasındaki kütlesel olarak dengesizliği rotorun balanssızlığı olarak da adlandırılır. Rotorun dönüş devir hızları balanssızlığın yaratabileceği etkiyi doğru orantılı olarak etkileyebilir.

Rotor dönüş devirleri artmaya başladıkça balanssızlığın merkez kuvveti üzerinde etkisi artar. Bu durum balanssızlık sonucu ortaya çıkmış titreşimin rahatsız edici şekilde gürültü yapmasına sebebiyet verebilir.

balans_makinesi

Balanssızlıktan dolayı rotor üzerinde meydana gelen titreşimler, rotorun yatak sistemini kısa süre içerisinde yıpratır ve kullanılamaz hale getirebilir. Çeşitli aşınmalara ve gürültülere yol açabilecek problemler de meydana gelir. Rotorda bir süre sonra balanssızlığa bağlı olarak titreşimlerden dolayı yatak sisteminde rulman arızaları ortaya çıkar. Parça yapılarının bozulması, efektif olmayan çalışma ortamının doğmasına zemin hazırlar.

İş güvenliği ve yapılan işin kalitesini doğrudan etkileyebilen özel durumlardan etkilenmemek için sorunların giderilmesi gerekir. Örneğin, bir işleme tezgahı söz konusuysa işleme sonucunda çıkan ürünün hassasiyeti olumsuz olarak bu detaylardan etkilenir. Balanssızlıklar titreşim balans ayarı yapılarak çözülür. Sürekli aktif bir şekilde çalışılan ortamlarda işin kalitesi ve uzun ömürlü kullanımı için periyodik bir şekilde balans alınması tavsiye edilir. Balanssızlık sorunu ortadan kaldırıldıktan sonra ortaya çıkan merkez kaç kuvveti minimize edilir. Rotor yapısına göre farklı balans türlerine denk gelebilmeniz mümkündür.

Balanssızlık Türleri Nelerdir?

Genel olarak diskli biçimli rotorlarda gözlemlenen balanssızlık türü statik balanssızlık olur. Tek bir düzlemde balanssızlık söz konusudur ve rotorun bu balanssızlık sebebiyle rotor eksenine paralel yönde salınım yapılır. Tek bir düzlemde balanslama yapılması sorunun giderilmesi için yeterli olabilir. Rotorun durumuna göre ağırlık eklenmesi ya da ağırlık eksiltme metodu da kullanılır.

Dinamik Balanssızlık

Rotor üzerinde iki ayrı düzlemde farklı ağırlık değerlerine ve açılarına sahip balanssızlık ortaya çıkarsa, bu duruma dinamik balanssızlık adı verilir. Dinamik balanssızlık yaşanan anlarda rotor eksenine dikey yönde bir titreşim meydana gelir. İki ayrı düzlemde balanssızlık ölçümü yapılabilmesi mümkündür. İki düzlemde de ağırlık ekleme ya da eksiltme yöntemi yapılır. Bu yöntem sayesinde rotor dengelenmesi sağlanır.

Dinamik Balanssızlık

Dinamik balans, dönmeye devam eden parçalarda titreşim oluşmasının ana sebepleri arasındaki santrifüj kuvvetini ve bileşke çiftini azaltmak için kullanılır. Dönen parçanın ağırlık merkezini dönüş ekseni ile aynı hizaya getirmesi için tercih edilir.

Balans makinesi almak için bazı temel konularda bilgi sahibi olmanız gerekebilir. Dinamik balansını yapacağınız iş parçasının tipi yani rotor tipi bunlar arasında ilk sırada yer alır. İş parçalarınız için ağırlık sınırları da önemlidir. Birçok farklı iş parçasını balanslamayı düşünüyorsanız, iş parçalarının azami ve minimum ağırlıklarını öğrenmeniz gerekir. Böylelikle daha doğru tercihler yapabilir ve beklentilerinizi karşılayabilecek ürünlere sahip olursunuz.

Telafi metodu bir diğer önemli ayrıntıdır. Delme, tıraşlama, ağırlık merkezleme ve kaynaklama gibi ayrıntılar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Saat başına işlenecek parça sayısı ve balanslama toleransı bilgilerine sahip olmalısınız.

Balanslama makinelerini satın almadan önce mutlaka müşterileri tarafından güvenilir geri dönüşler alan markaları tercih etmelisiniz. Bu tarz markalardan satın almayacağınız hizmetlerden sonra bütçenizin zarar görmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Balanslama makinesi fiyatları arasında birçok farklı bütçeye hitap edebilecek seçenek bulabilirsiniz. Fiyatlandırmalar makinelerin teknik özelliklerine ve markasına göre değişebilir. Kullanım alanı, teknik özellikleri ve yapılacak işlerin kapasitesi gibi detaylara dikkat ederek uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz balans makinelerine sahip olabilirsiniz.

İletişim

Adres A.O.S.B. 10025 Sk. No:6
35620 Çiğli/İzmir/TÜRKİYE
E-Posta
Yurtiçi Satış: marketing@zormak.com.tr
Yurtdışı Satış: exports@zormak.com.tr
Genel Müdürlük:  management@zormak.com.tr
Teknik Servis: service@zormak.com.tr
Muhasebe: accounts@zormak.com.tr

Bize Ulaşın