Rotor Nedir? - Zormak
Hemen Ara Sizi Arayalım

Blog

Rotor Nedir?

Rotor, makinelerin dönen bölümlerini işaret eder. Genel olarak bir aks ya da mil etrafında konumlandırılmış farklı bir mekanik düzenekleri gösterir. Asenkron motorun dönen kısımlarına da rotor adı verilir. Rotorlar balans makinası içerisinde yer alır. Elektrik motorunda, elektrik jeneratörlerinde ya da alternatörlerde elektromanyetik sistemlerin hareketli bileşenleri arasında rotor yer alır.

Rotorların Çeşitleri Nelerdir?

Rotorların dönmesi sargıların ve rotorun eksenindeki bir tork üreten manyetik alanlar arasındaki etkileşimle doğru orantılıdır. Sincap kafesli ve sargılı olarak adlandırılan temel rotor çeşitleri vardır. Her iki rotor türünde de oyuklar söz konusudur. Silisli sacların üzerine ve mil üzerine sıkıca yerleştirilen rotorlar dikkat çeker.

İndüksiyon yani asenkron, jeneratörler ve alternatörler yani senkronlar söz konusudur. Ayrıca bir stator ve rotordan oluşan elektromanyetik sistemler de vardır.

Asenkron motorlarının rotoru sargılı ve kısa devreli (sincap kafesli rotor) olarak iki türdedir. Asenkron motor, rotor türüne göre bilezikli rotor ve sincap kafesli rotor olarak adlandırılır. Jeneratör ve alternatörlerde rotor tasarımları tamamen belirgindir. Aynı zamanda kutup ya da silindirik yapıya sahiptir. Rotor tercihleri çalışma alanlarına ve balans makinası türüne göre yapılmalıdır.

Sincap Kafesli Rotor

Yapısal olarak bilezikli asenkron motorun statorunden farkı yoktur. Fakat iki tür motoru birbirinden ayıran özellikler rotorların farklarından kaynaklanır. Sincap kafesli olan asenkron motorlarda rotor sac paketinin dış yüzeyine açılabilecek oyuklara sahiptir. Bu oyukların iç kısımlarına pres döküm ile eritilen alüminyum ve bakırlar entegre edilir.

Rotor çubuklarının kısa devre edilişi söz konusudur. Montaj kısmında ise bükülme olur. Çubuklar manyetik hum ve slot harmoniklerini azaltabilmek ya da kilitleyerek eğimini engelleyebilmek içi eğik yapıdadır.

Sanayi ve diğer pek çok farklı alanda yer alan sincap kafesli rotorun imalatı pratiktir. Dayanıklı, verimli ve güvenilir olan bu rotorlar iş güvenliğinizi en üst seviyede alabilmenizi sağlar.

Sargılı asenkron motorlarda ise stator sargılarındaki gibi rotor oyuklarına sargı entegre edilir. Sargıların uçlarında ise genellikle üç bakır bilezik bağlı olur. Bilezikler vasıtasıyla akım devreleri arasındaki bağlantılar kömür fırçalar ile elde edilir. Böylelikle sargı uçlarının dışarıya taşması mümkün hale gelir.

İletişim

Adres A.O.S.B. 10025 Sk. No:6
35620 Çiğli/İzmir/TÜRKİYE
E-Posta
Yurtiçi Satış: marketing@zormak.com.tr
Yurtdışı Satış: exports@zormak.com.tr
Genel Müdürlük:  management@zormak.com.tr
Teknik Servis: service@zormak.com.tr
Muhasebe: accounts@zormak.com.tr

Bize Ulaşın